Wat is erectiele disfunctie en de impact ervan op de seksuele gezondheid?

geplaatst in: Erectiestoornis | 0

Erectiestoornissen (ED) zijn een veel voorkomende complicatie van het ouder worden en kunnen mannen veel verdriet bezorgen. Naar schatting heeft ongeveer een derde van de mannen boven de 50 last van ED. ED kan ook een symptoom zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes of kransslagaderaandoeningen, en kan de seksuele functie beïnvloeden.

ED kan leiden tot verminderde seksuele bevrediging en verminderde intimiteit in relaties. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals HIV, verhogen. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor ED, waaronder medicijnen, chirurgie en penisinjecties. Inzicht in de oorzaken en symptomen van ED is essentieel om de juiste behandeling te vinden.

Belang van seksuele gezondheid

Seksuele gezondheid is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Seksuele gezondheid omvat het hebben van een gezonde seksuele relatie, het kunnen krijgen van een erectie tijdens de seks en het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat mannen treft. ED kan problemen veroorzaken bij het krijgen of behouden van een erectie. Het kan ook leiden tot minder seksueel plezier en relaties. Soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder onvruchtbaarheid en overlijden. Seksuele gezondheid is belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Seksuele gezondheid omvat het hebben van een gezonde seksuele relatie, het kunnen krijgen van een erectie tijdens de seks en het vermijden van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat mannen treft. ED kan problemen veroorzaken bij het krijgen of behouden van een erectie. Het kan ook leiden tot minder seksueel plezier en relaties. Soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder onvruchtbaarheid en overlijden.

Helaas hebben veel mensen niet de beste seksuele gezondheid omdat ze niet weten hoe ze hun erectiestoornis (ED) of andere gerelateerde problemen goed kunnen aanpakken. ED kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder leeftijd, genetica, keuzes in levensstijl zoals roken of te veel alcohol drinken, slechte geestelijke gezondheid, een laag testosterongehalte en andere medische aandoeningen. Als u denkt dat u misschien ED of een ander seksueel gezondheidsprobleem hebt, is het belangrijk dat u zich door een arts laat onderzoeken.

Waarom zou u zich zorgen maken over erectiestoornissen?

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat mannen van alle leeftijden kan treffen. Geschat wordt dat ongeveer 20% van de mannen boven de 50 jaar moeite heeft met het krijgen en behouden van een erectie. En hoewel er veel mogelijke oorzaken zijn, zijn de meeste gevallen van ED terug te voeren op een combinatie van psychologische factoren en fysieke problemen met de bloedsomloop. Gelukkig zijn er genoeg manieren om uw seksleven te verbeteren, ongeacht uw ED-status. Hier zijn vier redenen waarom u zich zorgen zou moeten maken over ED:

 1. Het kan leiden tot verminderde seksuele bevrediging.
 2. Het kan invloed hebben op uw relatie en geluk.
 3. Een slechte seksuele functie kan leiden tot depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen.
 4. Seksuele disfunctie kan uw algemene levenskwaliteit verstoren.

Als u enige vorm van seksuele problemen ervaart, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een zorgverlener of hulpverlener.

Wat zijn de symptomen en oorzaken van erectiestoornissen?

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat seksueel genot in de weg kan staan. Het kan optreden wanneer de bloedtoevoer naar de penis onvoldoende is voor seksuele activiteit. Er zijn veel verschillende oorzaken van ED, waaronder leeftijd, gezondheidsproblemen en medicijnen. Enkele veel voorkomende symptomen zijn problemen om een erectie te krijgen, problemen om een erectie te behouden en een verminderd seksueel verlangen. Veel mannen praten niet graag over hun probleem omdat ze er niet aan willen denken of zich schamen. Maar als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn veel behandelingen beschikbaar voor ED, en de meeste mannen herstellen volledig zonder behandeling.

Wat zijn de beste behandelingsmogelijkheden voor erectiestoornissen?

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot verminderde seksuele bevrediging. Er zijn veel verschillende behandelingsmogelijkheden, en welke behandeling voor u het beste is, hangt af van de oorzaak van uw ED en uw individuele voorkeuren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingsopties: 

 1. Sekstherapie. Dit type therapie helpt mensen met ED te leren hoe ze betere, langduriger seks kunnen hebben door zowel fysieke als emotionele problemen aan te pakken. Therapeuten kunnen u helpen problemen met uw techniek te corrigeren, de bloedtoevoer naar uw penis te vergroten of uw manier van denken over seks te veranderen.
 2. Medicijnen. Verschillende medicijnen kunnen helpen de erectie te verbeteren bij mannen met ED. Deze omvatten fosfodiësterase type 5-remmers zoals sildenafil (Viagra) en tadalafil (Cialis), evenals steroïde pillen zoals prednison of cortisone. ED-medicijnen worden 30 tot 45 minuten voor de seksuele activiteit ingenomen.
 3. Penisinjecties. Bij deze optie wordt een klein buisje in de penis ingebracht en worden medicijnen ingepompt om de doorbloeding van de corpora cavernosa te verbeteren.

De beste manier om erachter te komen welke behandeling voor u het meest geschikt is, is door met uw arts of therapeut te praten over uw symptomen en doelstellingen.

Hoe verminder je het risico op erectiestoornissen?

Erectiele disfunctie (ED) is een veel voorkomend probleem dat kan leiden tot problemen met het krijgen en behouden van een erectie. Er zijn veel dingen die u kunt doen om het risico op ED te verminderen. Hier volgen enkele tips: 

 1. Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor de algemene gezondheid en het welzijn, maar is ook van invloed op uw seksuele gezondheid. Als u goed uitgerust bent, kan uw lichaam optimaal functioneren. Dit geldt ook voor je voortplantingssysteem, inclusief je vermogen om een erectie te krijgen en te behouden. 
 2. Eet een gezond dieet. Een gezond dieet kan u helpen een gezond gewicht te behouden en uw algehele gezondheid te verbeteren, waaronder uw seksuele gezondheid. Het eten van voedsel dat veel fruit, groenten en volle granen bevat, kan u helpen de bloedsuikerspiegel te beheersen en uw cholesterolgehalte in toom te houden, die beide belangrijk zijn voor de seksuele gezondheid.
 3. Regelmatig bewegen. Een gezond lichaam leidt tot een gezonde geest, en hetzelfde geldt voor je seksleven. Lichaamsbeweging houdt je niet alleen slank en fit, maar verhoogt ook de bloedtoevoer en bloedsomloop naar alle delen van je lichaam – inclusief je geslachtsdelen. En onderzoek heeft aangetoond dat sporten je seksleven in het algemeen kan verbeteren omdat er endorfine vrijkomt, een natuurlijke pijnstiller. Dus als het verbeteren van je algehele gezondheid een van je doelen is, voeg dan wat krachtige cardio of gewichtheffen toe aan de mix en kijk wat er gebeurt!
 4. Neem supplementen: Veel door de mens gemaakte supplementen kunnen negatieve effecten hebben op uw gezondheid, dus het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u supplementen voor ED neemt.

Waarom zou je je zorgen maken over je seksuele gezondheid?

Er zijn vele redenen waarom het belangrijk is dat iedereen zich bekommert om zijn seksuele gezondheid. Een van de meest voorkomende problemen waar mensen mee te maken krijgen is erectiestoornissen. Deze aandoening kan een grote bron van angst en stress zijn. Het kan ook leiden tot andere problemen zoals een lager zelfvertrouwen, een verminderd libido en zelfs relatieproblemen. Het is dus belangrijk om problemen met uw seksuele gezondheid zo snel mogelijk aan te pakken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om u te helpen uw situatie te verbeteren. U kunt met een arts praten over het nemen van medicijnen. Je kunt ook therapieën zoals hypnose of counseling proberen. Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je je er prettig bij voelt en dat het voor jou het beste werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *